Leadership and Youth Development Create leaders!

Ce este Leadership and Youth Development?  

Este cel mai nou proiect al meu.Sub deviza “Creaza leaderi” acesta este un proiect care are ca scop dezvoltarea tinerilor. Cand spun tineri ma gandesc in mod special la liceeni dar si la studenti.  Fiind viitorii ”stâlpi ai societății”, acești elevi vor fi greu încercați în rezolvarea exercițiilor și problemelor, iar teoria le va da mari bătăi de cap.

Acest proiect consta in crearea de materiale si prezentarea acestora cu scopul de a-i ajuta pe elevi sau studenti sa isi insuseasca anumite concepte si sa le aplice in viata de zi cu zi.

Ce inseamna Leadership?

Din punctul meu de vedere leadership reprezinta mult mai mult decat exprima utilizat fiind in situatii uzuale, in discutii zilnice si obositoare, el exprima intreaga influenta pe care o poate exercita o anumita persoana asupra unei alte persoane sau asupra unui grup de persoane astfel incat sa asigure o indeplinire a obiectivelor intr-un cadru organizational.

Ca definitii oferite în timp de diferiti cercetatori si nu numai putem considera urmatoarele:

  •  Liderul este „cineva care exercita influenta asupra altor oameni” (Huczynscki si Buchanan 1993).
  • Leadership înseamna „a aduce viziunea oamenilor la un nivel superior, a creste performanta lor la un standard mai înalt, a construi personalitatea lor peste limitele normale” (P. Drucker 1986).

Ce inseamna Youth Development? 

Din punctul meu de vedere inseamna dezvoltarea tinerilor atat din punct de vedere personal cat si din punct de vedere profesional.

Din punct de vedere personal ma refer aici la atitudini, comportamente, sentimente si personalitate. Sunt doar cateva dintre aspectele care construiesc caracterul unei persoane. Aceste considerente influenteaza mai apoi viata personala dar si viata profesionala.

Din punct de vedere profesional ma refer strict la partea de cunostinte despre munca intr-o organizatie, cum devii un angajat apreciat si valoros companiei din care faci parte, cum poti deveni un leader si pasii ce trebuie urmati pentru ajunge acolo.

Cum se vor realiza toate acestea? 

Cu putin noroc proiectul va demara in toamna. Mai exact prin inceputul lunii Septembrie 2012 si se va desfasura pe parcursul unui an scolar/universitar.

Nu am inca toate cunostiintele necesare pentru a putea sustine toate seminariile si training-urile  asa ca in acest scop vom colabora cu traineri atat din tara cat si din strainatate. Suntem in discutii pentru a tine doua seminarii lunar: pe parte de dezvoltare personala si profesionala.

Seminariile se adreseaza in primul rand elevilor din licee cat si studentilor din facultati. Participarea la acestea consta in plata unei mici taxe de intrare care sa acopere cheltuielile de deplasare ale speakarului.

Pentru cei care nu doresc din varii motive sa participe la aceste seminarii, se vor tine si cursuri de formare gratuite care se vor desfasura in scoli o data pe saptamana pentru fiecare clasa, in locul unei ore stabilita de comun acord cu directorii si profesorii scolii.

Pentru studenti cursurile se vor tine in facultati prin desfasurarea diferitelor proiecte ale organizatiilor studentesti.

Scopul si Obiectivele proiectului

Scopul principal reprezinta dezvoltarea tinerilor, investind in dezvoltarea lor investim in dezvoltarea societatii actuale.

Principalul obiectiv il reprezinta realizarea seminariilor lunare cu participarea unui numar cat mai mare de elevi/studenti. Obiectivele secundare sunt conceperea unui program saptamanal pentru discutii cu elevii de liceu, conceperea unui program lunar pentru discutii cu studentii facultatilor.

Pentru inceput va fi destul de greu sa realizam cele doua seminarii lunare, deci nu este exclus ca sa fie doar un singur seminar sau traininguri sustinute in diferite locatii din apropierea Clujului.

Ce vor invata participantii? 

  • Odata cu teoria vor invata si anumte considerente practice ce ii vor ajuta sa progreseze atat pe plan personal cat si profesional.
  • Vor invata sa isi seteze teluri realiste, sa isi construiasca un traseu si o viziune asupra lucrurilor pe care vor sa le obtina de la viata intr-un mod realist si realizabil.
  • Sa obtina o mai buna intelegere a propriei persoane: Cine sunt? Ce vreau? Ce vor altii de la mine? Ce pot eu sa ofer? sunt intrebari la care vor primi raspunsuri pertinente de la oameni cu experienta.
  • Sa obtina o mai buna intelegere a persoanelor din jur si a relatiilor sociale.
  • Ce inseamna sa fii leader si cum ajungi sa fii un leader

Cam asta ar fi momentan. Sper ca nu am uitat nimic. Voi reveni cu detalii pe masura ce proiectul progreseaza.

Va doresc o zi plina de success!

Cu drag,

Alexandru Matei