Amalgam de sentimente

Ce este o stare de spirit, cum se manifesta si cum pot sa am control asupra ei?

Dupa o vreme lunga in care nu am scris, dar tot cu gandul ca in urmatoarea perioada ma apuc de scris, azi mi-am facut timp si am si un dram de inspiratie.  Asadar hai sa incepem. Dar cu ce…?

Cred ca am sa incep cu ce este o stare de spirit, cum se manifesta si cum poate evolua rapid. Sa o luam cu inceputul. O stare de spirit este o suma a sentimentelor si trairilor sufletesti pe o anumita perioada de timp. O stare de spirit este constanta in timp si nu se schimba pe parcursul unor ore sau zile, in cazul unor persoane chiar in ani.

Din punctul meu de vedere o stare de spirit se poate manifesta in doua feluri: stare de spirit pozitiva sau negativa.  Sa le luam pe rand.

O stare de spirit pozitiva apare in urma unor sentimente, emotii sau trairi sufletesti pozitive. Nu este ceva ce apare pur si simplu, aceasta stare trebuie cultivata si muncit constant la ea. A nu se confunda cu starile de euforie sau bucurie, care sunt trecatoare.

O stare de spirit negativa apare in urma unor evenimente de viata care genereaza emotii negative sau trairi sufletesti intense care nu se materializeaza in ceea ce speram. Apare mult mai usor decat o o stare de spirit pozitiva si nu trebuie cultivata.

Cum gestionam situatiile si ajungem la o stare de spirit constanta? 

Aici deja din punctul meu de vedere vorbim despre inteligenta emotionala si  despre cat de dezvoltata este aceasta la fiecare persoana in parte.

Din punctul meu de vedere daca vrei sa ajungi la o stare de spirit pozitiva primul pas ar fi sa te inconjori de oameni care au aceasta stare. La fel cum cascatul e molipsitor la fel este si aici. Urmatorul pas ar fi sa nu pui la suflet toate micile neajunsuri care apar pe parcursul unei zile.  Gestionarea vestilor primite este iar un bun punct de plecare spre a avea o stare de spirit constanta si totodata pozitiva.

In momentul in care vestile primite sunt bune, un dram de entuziasm este bun si pentru cateva momente iti e permis sa savurezi momentul dar apoi trebuie sa revii cu picioarele pe pamant, altfel s-ar putea sa te pierzi in acea euforie de moment sa crezi ca e o stare de spirit cand defapt e doar o emotie.

In momentul in care vestile primite sunt proaste, primul lucru care il recomand este o analiza a situatiei si sa te gandesti cam care ar fi cel mai greu scenariu posibil in cazul asta, deoarece cam in 99% din cazuri niciodata nu se va intampla, dar tu esti pregatit mental pentru el. In acest fel iti va fi mai usor sa iei deciziile potrivite si sa nu te pierzi in amanunte, iar starea ta de spirit se imbunatati considerabil.

Cum spuneam la inceput, o stare de spirit poate evolua rapid, depinde doar de noi cum o lasam sa evolueze si in ce directie.  Evita pe cat posibil sa treci prin foarte multe emotii intr-un interval scurt de timp. Totusi daca asta nu se poate, invata sa iei ce este bun din fiecare. Daca nici asta nu se poate incearca sa fii un pic mai distant fata de ce se intampla si nu pune chiar tot la suflet.

Incet incet vei descoperi ca vei avea tot mai mult control asupra starilor tale sufletesti si vei vedea schimbari 🙂 Cum ziceam in alt articol, lucrurile nu sunt asa de rele precum par, dar deobicei oamenii au tendinta de a dramatiza mai mult decat este nevoie.

Sa aveti o zi linistita cu multe realizari 🙂

Cu drag,

Alexandru Matei